Ще бъдат проверени всички документи и факти, свързани с източване на дружеството, управлявано по времето на ГЕРБ ръководството, през фирми спечелили обществени поръчки за доставки и услуги

АФЕРА с „невидимия си дрон“ засече, че ДАНС да влизат днес в късния следобед във ВиК – Варна за извършване на пълна проверка.

ДАНС ще проверява и обоснованото предположение за извършен саботаж във връзка с авариралия водопровод, гръмването на който се случва за втори път в рамките на 20 дни.

Безспорен факт е, че за периода 2008-2022 година при тази неподходяща за този терен /участък/ тръба, е имало около 7 сериозни аварии, тъй като тръбата е от стъклопласт и е податлива на външни вибрации.

ДАНС проверяват съмнения за саботаж от служители близки до предходното ГЕРБ управление на дружеството – с цел компрометиране на настоящото ръководство на ВиК-Варна в лицето на инж. Веселин Русев и неговият екип.

Фактите ще се изясняват в рамките на настоящата проверка, като ще бъдат проверени и всички документи и факти, свързани с източване на дружеството, управлявано по времето на ГЕРБ ръководството, през фирми спечелили обществени поръчки за доставки и услуги.

ДАНС вече са засякли заплащане на извършени услуги за ремонти на изпълнител по договор за обществена поръчка фирма „ПОЛИЙОРД“ЕООД, за които е установено, че част от дейностите не са извършени качествено, изплатени са суми за ремонт на сграда без да е завършен ремонта, целогодишно косене и извозване на трева без необходимите и съпътстващи документи, отразяващи извършената дейност.

На база на тези извършени дейности Варна спокойно може да мине за тропически град с постоянна бурна растителност, коментират спец.ченгета.

Проверят се и безконтролно възлагане на дейности на същата фирма, като липсват документи за възлагане и приемане на обекти до 31.01.2023г. Има твърдения от компетентни лица, работещи в дружеството, че част от възложените ремонтни дейности са проформа , фактурите са писани „на коляно“ с цел усвояване и преразпределение на средства.

ДАНС ще ровят и в счетоводството, тъй като са засекли, че през януари месец 2023г. /дни преди издаването на властта в дружеството/ са раздадени бонуси в размер на над 500 000лв за „добра служба“ на 10 служители, между които секретарка, зам управител и съпругата му и други „роднини“.

След всички данни за извършени нарушения се очаква да бъде сезирана и прокуратурата и звено Икономическа полиция.

Източник: Afera.bg