Полша възнамерява да превърне фразата „Повече Америка в Европа“ в лозунг на своето председателство на Европейския съюз през 2025 г. Това заяви президентът на Полша Анджей Дуда във вторник, говорейки преди двустранните разговори с американския си колега Джо Байдън и членовете на неговата делегация.

Както припомни полският лидер, страната му ще председателства ЕС през 2025 г. „Искаме – и дори ще приемем специална резолюция по този въпрос на годишнината от членството ни в ЕС през май тази година – нашето председателство да се проведе под мотото за укрепване на трансатлантическите връзки. Повече Америка в Европа, по-силни връзки на ЕС със САЩ, повече сътрудничество между ЕС и САЩ по въпросите на икономиката и сигурността“, каза Дуда.

Според него трансатлантическите връзки „са от ключово значение за сигурността и бъдещото развитие на европейския континент“.

Полският лидер неколкократно благодари на Байдън за идването му в Полша и за необявеното му посещение в Украйна в понеделник. Той заяви, че „за поляците това посещение е важно от гледна точка на сигурността“.

„От една страна, то е доказателство за това колко голямо значение САЩ отдават на нашата част от Европа, а от друга страна, в известен смисъл за нас е и потвърждение, че действаме добре, че последните ни стъпки към Украйна, подкрепата за Украйна, изпращането на оръжия за Украйна, подпомагането на украинците, подкрепата по всички възможни начини е правилният път. И че тук имаме подкрепата на САЩ“, каза Дуда.

Байдън пристигна във Варшава късно вечерта в понеделник. Във вторник вечерта той ще изнесе реч на територията на Кралския замък в историческата част на полската столица. В сряда ръководителят на Белия дом ще проведе разговори с лидерите на страните от „Букурещката деветка“ (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия).

Източник: ТАСС